• Direcţia informare şi relaţii publice

Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021 319 60 22

06.02.2020

Şedinţa de autoevaluare a activităţii DIRP

Şedinţa de autoevaluare a activităţii Direcţiei informare şi relaţii publice în anul 2019 a avut loc joi, 6 februarie, la sediul M.Ap.N., în prezenţa şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul activităţii au fost prezentate principalele domenii de activitate ale DIRP, iar şeful direcţiei, colonelul Constantin Spînu, a reliefat îndeplinirea obiectivelor, dar şi problemele aparute în activitatea de comunicare şi relaţii publice în cursul anului trecut.

Astfel, corespunzător responsabilităţilor legale, etice şi deontologice proprii sistemului de valori democratice, activităţile desfăşurate de MApN în domeniile informare publică, informare internă şi informare interinstituţională, relaţile cu mass-media, cu societatea civilă şi cu comunităţile locale, diplomaţie publică, evenimente speciale şi instruire de specialitate au materializat exercitarea funcţiilor managerială şi de sprijin ale informării şi relaţiilor publice la nivelul instituţiei militare.

Planificate, integrate şi coordonate interinstituţional pentru reflectarea temelor de comunicare strategică naţionale, ale NATO şi UE, activităţile de informare şi relaţii publice au facilitat transferurile structurate de informaţii de interes public către diferitelencategorii de audienţe interne şi externe, contribuind la managementul reputaţiei MApN şi la dezvoltarea culturii sale organizaţionale prin promovarea valorilor şi tradiţiilor Armatei României şi ale profesiei militare.

"Această abordare proactivă, de deschidere şi transparenţă instituţională, a contribuit nemijlocit la menţinerea încrederii ridicate a publicului în capacitatea MApN de a-şi îndeplini atribuţiile şi responsabilităţile legale, respectul şi credibilitatea de care se bucură instituţia militară fiind confirmate sondajele de opinie efectuate în anul 2019. Astfel, ca şi în anii anteriori, Armata României a continuat să se poziţioneze pe primul loc în topul încrederii populaţiei în instituţiile fundamentale ale statului român, cu valori cuprinse între 64 şi 68% pe parcursul anului 2019, aşa cum atestă rezultatele cercetărilor efectuate asupra opiniei publice de diferite instituţii de sondare, publicate în 2019", a precizat colonelul Spînu.

În context, şeful DIRP a făcut cunoscut că mediatizarea activităţii MApN în anul 2019 a însumat un număr total de 18.870 articole/ştiri în mass-media civile, "ceea ce relevă faptul că problematica militară a fost reflectată constant de mijloacele de comunicare în masă", cu o medie lunară de 1.570 materiale de presă referitoare la Armata României şi personalul acesteia, agenda NATO şi UE, ceremonii, evenimente, exerciţii naţionale şi multinaţionale, misiuni în ţară şi în teatrele de operaţii, promovarea profesiei militare, programe de înzestrare, incidente şi accidente în care au fost implicaţi militari români, sprijinul acordat de MApN în cazul unor urgenţe civile şi/sau misiuni de evacuare medicală. "Vârful de mediatizare a fost atins în luna iunie, cu 2.103 articole/ştiri despre activitatea MApN, având ca subiecte predilecte desfăşurarea exerciţiilor Saber Guardian '19 şi Steadfast Cobalt '19, ceremoniile militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor şi Zilei Drapelului Naţional şi alte evenimente cu impact naţional", a spus colonelul Spînu.

Şeful DIRP a precizat, totodată, că o atenţie deosebită a fost acordată valorificării potenţialului comunicării online (site-ul central al MApN www.mapn.ro, portalul multimedia ARMED, blogul instituţional www.armataromaniei.ro) şi al reţelelor sociale (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok) în scopul îndeplinirii obiectivelor de comunicare publică ale MApN, precum şi pentru promovarea profesiei militare.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat activitatea DIRP, cu toate componentele sale, şi a reliefat importanţa direcţiei în promovarea imaginii instituţiei militare. De asemenea, şeful SMAp a evidenţiat comunicarea în mediul online, care are ca principal public ţintă persoanele tinere, şi a precizat că DIRP va fi sprijinită în continuare de conducerea Armatei pentru îndeplinirea obiectivelor de comunicare pentru anul 2020.

"Sunteţi o structură foarte importantă pentru Ministerul Apărării Naţionale, prin responsabilităţile pe care le aveţi în gestionarea, în mod transparent, a relaţiei instituţiei cu societatea. La fel de importantă este şi comunicarea internă şi vă mulţumesc pentru modul în care asiguraţi un flux continuu de informaţii pentru personalul militar" a declarat şeful SMAp la finalul intervenţiei sale.


Biroul de Presă